Bir Köpeğin Boyun Ağrısına Ne Sebep Olur?
.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت
 
Bir Köpeğin Boyun Ağrısına Ne Sebep Olur?
 
 
  
 
 
 Burada sevimli Yorkie hastam iyi göründüğünü görüyorsunuz, ancak geçen hafta onun için hiç de iyi geçmedi.  İştahını kaybetti ve ilk başta bunun kronik pankreatit olduğunu düşündük, ancak ailesi, yemeği yerden kaldırılırsa yemek yiyeceğini anladı ve bu da boynunun ağrıyıp acımadığını merak etmemize neden oldu.
 Köpeklerde Boyun Sorunları
 Boyun, bağlarla birbirine bağlanan ve disk adı verilen ince kıkırdak plakalarla ayrılan bir dizi küçük kemikten oluşur.  Isırık yarası veya spor yaralanması gibi boyundaki bir tür travmatik yaralanmanın yanı sıra, köpeklerde boyun ağrısına en çok, yerinden kayan ve omuriliğe veya dallarından birine baskı yapan bir disk neden olur.  Köpeklerin boyun ağrısında cins büyük rol oynar.  Küçük cins köpeklerde ilk iki boyun kemiğinde iki gelişimsel anormallik vardır.  Atlanto-aksiyel malformasyon ve kranyal oksipital malformasyon sendromu (COMS) gibi anormallikler şiddetli boyun ağrısına neden olabilir.  Doberman pinschers ve Great Dane köpekleri gibi büyük cins köpeklerde "wobbler sendromu" olarak da bilinen servikal spondomyelopati nedeniyle boyun ağrısı görülür.  Boyun ağrısına ek olarak bu durumların dördü de anormal yürüyüşe neden olabilir.
 
 İntervertebral Disk Hastalığı (IVDD)
 
 “Kaymış diskler” köpeklerde, özellikle daksundlarda, oyuncak kanişlerde, beaglelarda, Labrador av köpeklerinde ve Doberman pinçerlerinde oldukça yaygındır.  AMC olarak, şehrimizdeki popülaritesi nedeniyle IVDD'li birçok Fransız bulldog'a bakıyoruz.  “Disk kayması” terimi pek doğru değildir.  Fıtıklaşmış veya yırtılmış disk sıklıkla kullanılır, ancak ameliyathanede bir disk gördüyseniz "patlamış" terimi daha açıklayıcı olabilir.  Beyin cerrahı sıklıkla omuriliğin her yerinden disk parçalarını çıkarmak zorunda kalır.  IVDD'li bazı köpekler sıkı kafes istirahati ile idare edilebilir, ki bu birçok insan için ameliyata tercih edilir gibi görünmektedir, ancak eminim ki köpeğinizi 4-6 hafta boyunca bir sandığa koymak tüm aile için gerçekten zordur.
 
 Servikal Spondomyelopati
 
 Servikal spondmiyelopati terimi ağız dolusu bir terimdir.  Veteriner hekimlerin bu bozukluğa basitçe "yalpalama sendromu" adını vermelerine şaşmamak gerek.  Büyük ve dev cins köpeklerde, "sallantılı" bir yürüyüşle karakterize edilen yalpalama sendromu gelişmeye eğilimlidir: ön bacaklar kısa ve dalgalı, arka bacaklar genişçe ayrıktır.  Sallanan köpeklerde iki farklı mekanizma boyun ağrısına ve yürüyüş anormalliğine neden olur.  Ya boyun kemikleri arasındaki diskler omuriliğe baskı yapar ya da boyun kemikleri genişleyerek soruna neden olur.  Wobbler sendromunu teşhis etmek için MRI kullanılır ve bazı köpeklerde klinik belirtileri hafifletmek için omuriliğin cerrahi olarak dekompresyonu gerekir.
 
 Atlanto-Eksenel Malformasyon
 
 Birinci ve ikinci boyun kemikleri arasındaki bağlantı, dens adı verilen ikinci boyun kemiğinin incecik küçük çıkıntısına bağlıdır.  Chihuahua, Yorkshire terrier, Pomeranian ve Pekingese gibi küçük cins köpeklerde, densler her zaman normal şekilde gelişmez ve kafatası ile boynun ilk iki kemiği arasında dengesiz bir bağlantı oluşturur.  Şiddetli dengesizlik, omurilik üzerindeki baskı nedeniyle aşırı ağrıya ve felce yol açabilir.  Bazı köpekler sıkı kafes desteği ve çene-göğüs boyun desteği ile iyileşebilirler;  diğer köpeklerin boynunu stabilize etmek ve omurilik üzerindeki baskıyı azaltmak için ameliyat gerekir.  AMC'nin nörologları bu bozukluğu düzeltmek için Kishigami tekniğini kullanıyor.
 
 Kranial Oksipital Malformasyon Sendromu (COMS)
 
 Atlanto-aksiyel malformasyona benzer şekilde COMS, anormal kemik oluşumundan kaynaklanır, ancak bu sendromda kafatası kemiği, beyni yeterince barındıramayacak kadar küçüktür.  Bu, beynin ve omuriliğin arka kısmına baskı uygulayan ve ağrıya neden olan omurilik sıvısının birikmesine neden olur.  Bu sendroma sahip köpeklerin yüzlerini ve kulaklarını kaşımalarının nöropatik ağrıdan kaynaklandığı düşünülmektedir.  COMS'un poster köpeği Cavalier King Charles spaniel'dir ancak King Charles spaniel'leri, Brüksel Grifonları, Yorkshire teriyerleri, Malta teriyerleri, Chihuahua'lar ve daha birçokları da bu bozukluğa yatkındır.  Kafatası malformasyonu olan köpeklerin hepsi klinik belirtiler göstermez.  Teşhis bir MRI gerektirir, ancak COMS'den muzdarip olduğu bilinen ırklar, MRI olmadan sıvı birikimini azaltmak için ağrı kesici ilaçlar ve diğer ilaçlarla tedavi edilebilir.
 
 Köpeklerde Boyun Yaralanmalarını Önlemek İçin İpuçları
 
 • Tasma değil emniyet kemeri kullanın.
 • Boyundaki fiziksel stresi sınırlamak için köpeğinizin ağırlığını zayıf tarafta tutun.
 • Köpeğinizin mobilyaların üstüne çıkmasına veya mobilyadan inmesine izin vermeyin.
 • Köpeğinizi merdivenlerden yukarı ve aşağı taşıyın.
 • Evcil hayvanınızı yükseltilmiş bir kaseden besleyin.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ürünü satın almak için  bu görsele tıklayın.
 
Send SMS@ 
 
 
 
 




:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 194
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 9 / 6 / 1402
.
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی